Hof Bladelin als bijzondere locatie om jouw gasten, relaties en klanten te ontvangen ?

Dat kan!  Gecombineerd met een begeleid bezoek aan het Hof Bladelin (incl. Romeinse Zaal) wordt uw evenement exclusief en cultureel in een intieme serene sfeer.

Volgende zalen zijn ter beschikking :

  • de Kapel O.L.V. Hemelvaart
  • de Medici zaal
  • kamer zuster Gabriëlle Claeys
De Medici zaal

Meetings/spreekbeurten :      max. 40 personen (stoelen en spreekgestoelte en tv scherm) of 16 personen (tafels en stoelen en tv scherm).

Catering (in combinatie met de kamer zuster Gabriëlle Claeys) :

  • staande receptie : max. 100 personen
  • aan tafel met bediening : max. 20 personen
De Kapel O.L.V. Hemelvaart

Kan enkel ter beschikking gesteld worden voor een initiatief dat het gewijde karakter van de ruimte bewaart, zowel voor concert/muziek als spreekbeurten. In beide gevallen wordt het programma voorgelegd aan de BO om de haalbaalbaarheid te kunnen inschatten.

Aantal : max. 110 personen.

Kamer zuster Gabriëlle Claeys

Enkel staande receptie  

Aantal : max. 20 personen

U kan een aanvraag indienen voor het gebruik van deze zalen door te mailen naar andre.leenknecht@olv7w.org of via dit formulier. Uw aanvraag wordt dan in behandeling genomen en u wordt zo snel mogelijk op de hoogte gehouden van de voorwaarden.

De catering wordt verzorgd door het team van Curando. Curando maakt u een aangepaste offerte hiervoor indien u dit wenst.

Sluitingsuur : 22.30u



Ruimtes

Bladelin zaal

Hier was de 15e eeuwse woonruimte van Pieter Bladelin en 400 jaar later bevond zich er het schilderijenkabinet van E.H. Léon de Foere.  
De zaal geeft nu – via de Naaldenmarkt – toegang tot de diverse historische zalen en het binnenpand.

Deze zaal werd ingericht als balie en ontvangstruimte voor het bezoek. U vindt hier onder andere een kopie van de Bladelin triptiek van Rogier van der Weyden, een het schilderij met de afbeelding van E.H. de Foere, een originele Jacob van Oost (1603- 1671)(aanbidding door de Herders), en verschillende links naar het kantverleden van de “de Foersche” kantschool.

Romeinse zaal

De Romeinse zaal dankt haar naam aan het feit dat we hier omringd zijn door vier immense schilderijen, kopieën op doek, van fresco’s geschilderd omstreeks 1520 door Raffaello en leerlingen in de privé-vertrekken van de paus.  De kopieën werden gemaakt door één of meerdere (tot op heden) onbekende meesters en hier ondergebracht omstreeks 1829 door E.H. de Foere, eigenaar van het Hof Bladelin complex.

Medici zaal

Deze zaal werd in de 15de eeuw door Tommaso Portinari voor de Medici gebouwd als verlenging van de bestaande vleugel. 

In deze ruimte kan u een kopie bewonderen van de Portinaritriptiek van Hugo van der Goes, en portretten van Portinari en zijn echtgenote, zoals geschilderd door Hans Memling.  Er zijn ook afbeeldingen van Filips de Goede en zijn derde vrouw Isabella Van Portugal met hun respectievelijk wapenschild en een replica van de ketting van de Orde van het Gulden Vlies.  Deze wapenschilden vindt u ook terug op de balksleutels van de aanpalende Romeinse zaal. 

Er is ook een kopie O.L.V. van 7 Weeën van schilder Adriaan Isenbrandt (Brugge 1490- 1551) te bewonderen.

In de stamboom van de familie De Medici vinden we bovenaan Giovanni di Bicci, samen met de grootvader en vader van Lorenzo Il Magnifico.  Hij en zijn vrouw Clarice Orsini nodigen u uit om verder van deze zaal te genieten. Ook het wapenschild van De Medici kan U hier bewonderen bij de familieportretten én op de balksleutels.  Tevens zien we de drie Medici pauzen : Leo X (zoon van Lorenzo), Clemens VII (neef van Lorenzo) en Leo XI (zoon van Ottaviano de Medici).  De eerste twee vinden we ook terug op de schilderijen in de Romeinse zaal.

Kapel O.L.V. Hemelvaart

In 1816 stichtte E.H. Léon de Foere een zuster-gemeenschap “de Congregatie van O.L.V. Hemelvaart”. De kapel is dan ook toegewijd aan O.L.V. Hemelvaart. De trap langs de tuinkant leidt naar de eerste verdieping van de kapel. Een kopie van het schilderij van O.L.V. van 7 Weeën van de Brugse schilder Adriaan Isenbrant begeleidt u naar boven.

De laatclassicistische kapel heeft een driebeukig grondplan; de middenbeuk wordt van de zijbeuken gescheiden door rijen in imitatie marmer geschilderde zuilen (op de begane grond van Dorische orde, op de galerij van Ionische orde).  Het gewelf boven de middenbeuk is een tongewelf met verdiepte vierkante cassettes met in elke cassette een rozet. De apsis bevat mooie grisailles en vooraan staan ook twee gebeeldhouwde engelen van Laurent Delvaux afkomstig uit het Hof van Loreinen.

Met respect voor het sacraal karakter van de kapel, kan deze zich lenen voor een klassiek muziekevent of een lezing.  Op de benedenverdieping is er plaats voor 110 personen (173 m²).

Kamer zuster Gabriëlle Claeys

Deze kamer is vernoemd naar Zr. Gabriëlle Claeys (1918-2005) die vele jaren in het Hof Bladelin woonde. Van haar hand werd in 1988 het boek  uitgegeven “Het hof Bladelin te Brugge” bij de Koninklijke Gidsenbond van Brugge en West-Vlaanderen. De kamer was tot 2020 de dagelijkse woonkamer van de Zusters van de Congregatie. De muren zijn afgewerkt met kamerhoge lambriseringen waarin schilderijen in Lodewijk XVI-stijl op doek zijn gespannen achter vergulde lijsten. De medaillons tonen landschappen met water. 
De schouw heeft een mantel uit Belgisch rood marmer. Op de schouw staat een – in gepatineerde terracotta –  Piëta uit de 17e eeuw, de meest afgebeelde wee van de zeven weeën van Maria.

Binnenpand

Het binnenpand bereik je via de Bladelinzaal. De oost- en noordzijde zijn voorzien van één travee brede vlak overwelfde galerij met korfbogen. Naast de toren bevindt zich de vroegere hoofdingang van het middeleeuws stadspaleis met twee mooie consoles.  Boven de twee korfbogen ziet u twee gebeeldhouwde renaissance-medaillons met de portretten van Lorenzo de Medici en Clarice Orsini (kopieën van hun portretten in De Medici zaal).

Er is een piëta (2023), verwijzend naar de Congregatie O.L.V. van 7 Weeën, Ruiselede en een O.L.V.-beeld (2023) opgedragen aan kan. Patrick Degrieck van de hand van de heer Wilfried Vandierendock (1935- ).