Kamers en Zalen

Hof Bladelin als bijzondere locatie om jouw gasten, relaties en klanten te ontvangen?  Dat kan!

Bladelin zaal

Hier was de 15e eeuwse woonruimte van Pieter Bladelin en 400 jaar later bevond zich er het schilderijenkabinet van E.H. Leon de Foere.  
De zaal geeft nu – via de Naaldenmarkt – toegang tot de diverse historische zalen en het binnenpand.
Deze zaal werd ingericht als balie en ontvangstruimte voor het bezoek. U vindt hier onder andere een kopie van de Bladelin triptiek van Rogier van der Weyden, een het schilderij met de afbeelding van EH de Foere, een originele Jacob van Oost (aanbidding door de Herders), en verschillende links naar het kantverleden van de “de Foersche” kantschool.

Romeinse zaal

De Romeinse zaal dankt haar naam aan het feit dat we hier omringd zijn door vier immense schilderijen, kopieën op doek, van fresco’s geschilderd omstreeks 1520 door Raffaello en leerlingen in de privé-vertrekken van de paus.  De kopieën werden gemaakt door één of meerdere (tot op heden) onbekende meesters en hier ondergebracht omstreeks 1829 door EH de Foere, eigenaar van het Hof Bladelin complex.

Medici zaal

Deze zaal werd in de 15de eeuw door Tommaso Portinari voor de Medici gebouwd als verlenging van de bestaande vleugel. 

In deze ruimte kan U een kopie bewonderen van de Portinaritriptiek van Hugo van der Goes, en portretten van Portinari en zijn echtgenote, zoals geschilderd door Hans Memling.  Er zijn ook afbeeldingen van  Filips de Goede en zijn derde vrouw Isabella Van Portugal met hun respectievelijk wapenschild en een replica van de ketting van de Orde van het Gulden Vlies.  Deze wapenschilden vindt U ook terug op de balksleutels van de aanpalende Romeinse zaal.

In de stamboom van de familie De Medici vinden we bovenaan Giovanni di Bicci, samen met de grootvader en vader van Lorenzo Il Magnifico.  Hij en zijn vrouw Clarice Orsini nodigen U uit om verder van deze zaal te genieten. Ook het wapenschild van De Medici kan U hier bewonderen bij de familieportretten én op de balksleutels.  Tevens zien we de drie Medici pauzen : Leo X (zoon van Lorenzo), Clemens VII (neef van Lorenzo) en Leo XI (zoon van Ottaviano de Medici).  De eerste twee vinden we ook terug op de schilderijen in de Romeinse zaal.

Kapel

De trap langs de tuinkant leidt naar de eerste verdieping van de kapel. Een kopie van het schilderij van OLV van 7 Weeën van de Brugse schilder Adriaan Isenbrant begeleidt U naar boven.

De laatclassicistische kapel heeft een driebeukig grondplan; de middenbeuk wordt van de zijbeuken gescheiden door rijen in imitatie marmer geschilderde zuilen (op de begane grond van Dorische orde, op de galerij van Ionische orde).  Het gewelf boven de middenbeuk is een tongewelf met verdiepte vierkante cassettes  met in elke cassette een rozet. De apsis bevat mooie grisailles en vooraan staan ook twee gebeeldhouwde engelen van Laurent Delvaux afkomstig uit het Hof van Loreinen.

Met respect voor het sacraal karakter van de kapel, kan deze zich lenen voor een klassiek muziekevent.  Op de benedenverdieping is er plaats voor 120 personen (173 m²).

Woonkamer van de zusters van OLV van 7 Weeën – Ruiselede

Deze kamer was tot 2020 de dagelijkse woonkamer van de zusters van de Congregatie. De muren zijn afgewerkt met kamerhoge lambriseringen waarin schilderijen in Lodewijk XVI-stijl op doek zijn gespannen achter vergulde lijsten. De medaillons tonen landschappen met water. 
De schouw heeft een mantel uit Belgisch rood marmer. Op de schouw staat een – in gepatineerde terracotta –  Piëta uit de 17e eeuw, de meest afgebeelde wee van de zeven weeën van Maria.

Binnenpand

Het binnenpand bereik je via de Bladelinzaal. De oost- en noordzijde zijn voorzien van één travee brede vlak overwelfde galerij met korfbogen. Naast de toren bevindt zich de vroegere hoofdingang van het middeleeuws stadspaleis met twee mooie consoles.  Boven de twee korfbogen ziet u twee gebeeldhouwde renaissance-medaillons met de portretten van Lorenzo de Medici en Clarice Orsini (kopieën van hun portretten in De Medici zaal).