In de kijkerBladelin Academy

voorstelling boek "Paus Franciscus"

Uitnodiging

De Congregatie Zusters Onze-Lieve-Vrouw van 7 Weeën Ruiselede, de vzw Curando en de Leerstoel Priester Léon de Foere (KU Leuven) nodigen U van harte uit op maandag 6 maart 2023 om 19.30u voor het eerste initiatief van de Bladelin Academy : de voorstelling van het boek Paus Franciscus. De conservatieve revolutionair (Davidsfonds).

Programma

  • Verwelkoming door kanunnik Patrick Degrieck, algemeen directeur van de Congregatie Zusters Onze-Lieve-Vrouw van 7 Weeën Ruiselede, die toelichting geeft bij het nieuwe initiatief van de Bladelin Academy.
  • Auteur Emmanuel Van Lierde, stafmedewerker van de studiedienst van Curando, stelt zijn boek voor met als focus : “Wat heeft deze paus aan de wereld te zeggen?”
  • Mgr. Jan Dumon, die onder meer in Congo, Leuven en Rome werkzaam was, belicht de dynamiek en het enthousiasme die paus Franciscus weet op te wekken.
  • Dankwoord door dhr. Dirk Lips, algemeen directeur van Curando.
  • Receptie

Event

maandag 6 maart 2023 om 19.30u

Locatie

Hof Bladelin – Naaldenstraat 19 – 8000 Brugge

Inschrijven

Gelieve uw aanwezigheid en het aantal deelnemers te bevestigen voor 28 februari 2023 via emmanuel.vanlierde@curando.be.

Wat met Lamoraal van Egmont en het Hof Bladelin ?

Werd Lamoraal van Egmont in Brugge onthoofd ? 

Uiteraard niet.  Iedereen die zich nog iets herinnert uit zijn les ‘Geschiedenis’ zal weten dat hij met zijn vriend Graaf van Hoorne op de Brusselse markt werd geëxecuteerd, in opdracht van de Spaanse hertog van Alva.

Toch heeft Lamoraal van Egmont een speciale band met het Hof Bladelin.  Het Hof was de woonplaats van Francesca van Luxemburg die huwde met Jan IV, Graaf van Egmont.  Uit dit huwelijk werd in november 1522… vorig jaar precies 500 jaar geleden… de kleine Lamoraal van Egmont geboren. 

Hij bracht zijn jeugdjaren in Brugge door tot hij als page naar Spanje vertrok en aan het hof van Filips II een militaire opleiding kreeg en het zelfs tot ‘generaal‘ schopte.  Maar voorheen verbleef Lamoraal van Egmont tijdens zijn jongste levensjaren beslist enige jaren in Brugge bij zijn moeder in Hof Bladelin. Daar werd in 1530 een  extra vleugel aan het complex bijgebouwd.  Lamoraal II, de tweede zoon van Lamoraal I, leefde overigens in Brugge en stierf er in 1617.

Inmiddels was in de 16e eeuw Luther opgestaan en kende zijn “protestantisme” haar hoogdagen in o.m. de Nederlanden.  Zo werden kerken en beelden tijdens de ‘beeldenstorm’ vernietigd.

Lamoraal I veroordeelde deze destructies en zwoer trouw aan de Spaanse koning Filips II terwijl hij de ‘inquisitie’ door Graaf van Alva probeerde te milderen.

Opgepakt en door de ‘Bloedraad ‘ veroordeeld werd hij in 1568 in Brussel onthoofd : het begin van de 80-jarige oorlog en de aanzet tot de scheiding der Nederlanden.

Naar aanleiding van zijn 500ste verjaardag pakte Hof Bladelin omstreeks de afgelopen jaarwisseling uit met een historische evocatie rond Lamoraal van Egmont.  Boek over Hof Bladelin

Professor Lieve Watteeuw schreef het boek ‘Het Hof Bladelin in Brugge en de restauratie van de schilderijen in de Romeinse zaal’ (uitgegeven door Peeters). Dit boek is tevens te koop in het Hof Bladelin.

Hof Bladelin op Open Monumentendag 2021