In de kijker



Bladelin Academy

"Paus Franciscus" de conservatieve revolutionair

Emmanuel Van Lierde, Paus Franciscus. De conservatieve revolutionair, Davidsfonds, Antwerpen, 2023, 144 blz.

Toen de Argentijnse jezuïet Jorge Mario Bergoglio op 13 maart 2013 als nieuwe paus op het balkon van de Sint-Pietersbasiliek in Rome verscheen, was hij voor velen een nobele onbekende. Maar al snel raakte de hele wereld in de ban van deze eenvoudige bisschop van Rome die op mensen toe stapte, zieken en personen met een beperking omhelsde, gevangenen de voeten waste en aandacht vroeg voor de armen en voor de aarde.

Paus Franciscus komt over als progressief en revolutionair. Maar klopt dat beeld wel? Of blijft hij, als puntje bij paaltje komt, toch ook een conservatieve kerkleider? Hij wist in de voorbije tien jaar de toon en de stijl aan te passen, maar is de inhoud niet dezelfde gebleven? En al wil Franciscus een nieuwe wind door de kerk laten waaien en zet hij in op noodzakelijke structurele hervormingen, toch botst ook hij op grenzen, weerstand en schandalen.

Filosoof en theoloog Emmanuel Van Lierde gaat in dit boek op zoek naar de prioriteiten van deze paus en maakt bij de tiende verjaardag van diens fascinerende pontificaat de balans op. Is Franciscus écht een revolutionair of betreft het een misleidende beeldvorming?

Emmanuel Van Lierde (Gent, 1976) was vijftien jaar actief bij het christelijke opinieweekblad Tertio, waarvan vijf jaar als hoofdredacteur. Hij volgt voor dat blad ook al jaren het reilen en zeilen in het Vaticaan. Hij is een bevoorrechte getuige van dit pontificaat en mocht de paus al herhaaldelijk ontmoeten, onder meer voor exclusieve interviews in 2016 en nu opnieuw voor dit boek. Eerder publiceerde hij het boek Welkom in Rome. Kruispunt van de wereldkerk (2020). Vandaag is hij aan de slag als stafmedewerker van de studiedienst van Curando.





Wat met Lamoraal van Egmont en het Hof Bladelin ?

Werd Lamoraal van Egmont in Brugge onthoofd ? 

Uiteraard niet.  Iedereen die zich nog iets herinnert uit zijn les ‘Geschiedenis’ zal weten dat hij met zijn vriend Graaf van Hoorne op de Brusselse markt werd geëxecuteerd, in opdracht van de Spaanse hertog van Alva.

Toch heeft Lamoraal van Egmont een speciale band met het Hof Bladelin.  Het Hof was de woonplaats van Francesca van Luxemburg die huwde met Jan IV, Graaf van Egmont.  Uit dit huwelijk werd in november 1522… vorig jaar precies 500 jaar geleden… de kleine Lamoraal van Egmont geboren. 

Hij bracht zijn jeugdjaren in Brugge door tot hij als page naar Spanje vertrok en aan het hof van Filips II een militaire opleiding kreeg en het zelfs tot ‘generaal‘ schopte.  Maar voorheen verbleef Lamoraal van Egmont tijdens zijn jongste levensjaren beslist enige jaren in Brugge bij zijn moeder in Hof Bladelin. Daar werd in 1530 een  extra vleugel aan het complex bijgebouwd.  Lamoraal II, de tweede zoon van Lamoraal I, leefde overigens in Brugge en stierf er in 1617.

Inmiddels was in de 16e eeuw Luther opgestaan en kende zijn “protestantisme” haar hoogdagen in o.m. de Nederlanden.  Zo werden kerken en beelden tijdens de ‘beeldenstorm’ vernietigd.

Lamoraal I veroordeelde deze destructies en zwoer trouw aan de Spaanse koning Filips II terwijl hij de ‘inquisitie’ door Graaf van Alva probeerde te milderen.

Opgepakt en door de ‘Bloedraad ‘ veroordeeld werd hij in 1568 in Brussel onthoofd : het begin van de 80-jarige oorlog en de aanzet tot de scheiding der Nederlanden.

Naar aanleiding van zijn 500ste verjaardag pakte Hof Bladelin omstreeks de afgelopen jaarwisseling uit met een historische evocatie rond Lamoraal van Egmont.  



Boek over Hof Bladelin

Professor Lieve Watteeuw schreef het boek ‘Het Hof Bladelin in Brugge en de restauratie van de schilderijen in de Romeinse zaal’ (uitgegeven door Peeters). Dit boek is tevens te koop in het Hof Bladelin.

Hof Bladelin op Open Monumentendag 2021