Lezingen

Op het programma:

Voorjaar 2024

Lezing ‘De Bladelintriptiek uit de doeken’ — Dhr. M. Martens

In het voorjaar van 2024 nodigt Passion Beyond Bach u graag uit voor een fascinererende lezing door Dhr. Marc Martens onder de titel ‘De Bladelintriptiek uit de doeken’.

Pieter Bladelin, die eerst Hof Bladelin te Brugge bouwde en in 1448 Middelburg stichtte waar hij zijn kasteel liet bouwen, gaf de opdracht aan Rogier van der Weyden, of ‘Rogier de le Pasture’, een triptiek te schilderen met als hoofdthema ‘de geboorte van Christus’.

Marc Martens, van opleiding archeoloog, tevens erg gewaardeerd auteur van talloze artikelen over het erfgoed van Middelburg/ Maldegem, maakte gedurende tientallen jaren een erg verdiepende en revelerende studie van de Bladelintriptiek: kopie en origineel… Hij beschikt over uitzonderlijk beeldmateriaal in verband met dit schilderij waarvan het origineel zich bevindt in Berlijn.

Laat u meevoeren in deze onvoorstelbaar rijke zoektocht, met zoveel vragen, antwoorden, waarbij de stukjes van al deze ongezien kleurrijke facetten, uiteindelijk als een puzzel in elkaar vallen.

Organisatie : Passion Beyond Bach
(Meer info volgt op www.passionbeyondbach.com, onder ‘Early Music’)

 

Voorbij:

Woensdag 6 september 2023 om 19u30

Helen Alford – Leerstoel Priester Léon de Foere en Bladelin Academy

 • Woensdag 6 september 2023 om 19u30 – Helen Alford in de O.L.V. Hemelvaartkapel van Hof Bladelin, Naaldenstraat 19 in Brugge
  Een gesperk over de kerk in dienst van de wereld en over de inspiratie die de sociale leer van de kerk biedt voor meer menswaardigheid, duurzaamheid, broederlijkheid en solidariteit in de samenleving, in de economie en het bedrijfsleven, in het onderwijs en de zorgsector.
  Programma:
  – Welkom door Prof. Dr. Wim Vandewiele namens de Bladelin Academy en de Leerstoel Priester Léon de Foere (KU Leuven)
  – Inleiding op het debat
  – Emmanuel van Lierde (Curando-stafmedewerker) gaat in gesprek met dominicanes Helen Alford (1964, Londen), voorzitter van de Pauselijke Academie voor de Sociale Wetenschappen, raadgever bij het Dicasterie ter Bevordering van de Integrale Menselijke Ontwikkeling en decaan van de Faculteit Sociale Wetenschappen van het Angelicum, de Pauselijke Universiteit van Sint-Thomas van Aquino van de dominicanen in Rome.
  – Dankwoord door de heer Dirk lips, agemeen directeur van vzw Curando
  – ReceptieInschrijven vóór 30 augustus via inschrijving@curando.be

  De voertaal is het Engels. Er wordt geen vertaling voorzien.

 • Najaar 2023 – Lezingenreeks de Spectateur van de Leerstoel Priester Léon de Foere, KU Leuven – Lezingen: Lea Verstricht & Ilse Cornu (programma en info volgen later)
 • Voorjaar 2024 – Academic seminar) – “After the Revolution. Industrialists, Clergymen and the Quest for Social Justice (1789-1891)” – organisator: Prof. Dr. Wim Decock (programma en info volgen later)

Met bijzondere dank aan de Congregatie O.L.V. van 7 Weeën Ruiselede, de initiatiefnemer en inrichter van de “Leerstoel Priester Léon de Foere” (KU Leuven).

Verslagje zie onder “Hof Bladelin vandaag – Bladelin Academy”. Klik hier.